Detta är svårare än du tror: 8 steg från en grodd till en kopp kaffe

Detta är svårare än du tror: 8 steg från en grodd till en kopp kaffe

. 4 min read

Det tar 3-4 år att göra dubbel espresso

Föreställ dig att du kommer till ett kafé och beställer en dubbel espresso. Denna dryck har en liten volym och använder endast 18 gram korn för beredningen. Men det här kaffet har färdats långt innan det hamnar i din kopp. Vi talar om den här vägen, som består av åtta etapper och varar i 3-4 år.

1. Växande

Frön från kaffeträd planteras i tankar och groddar till groddar. Efter cirka sex månader blir groddarna starka och de planteras i marken. De gör detta under regnperioden, eftersom det måste finnas tillräckligt med fukt för att hålla rötterna i marken.

Efter 2-3 år blommar blommor på träden, från vilka kaffebär kommer ut. När bären mognar blir de röda eller gula - beroende på sort.

Tillväxthöjd och lufttemperatur påverkar mognadstiden för bär. I plana områden och vid höga temperaturer växer trädavkastningen och kvaliteten minskar: till exempel i Brasilien, där kaffe odlas allmänt på slätten och i den öppna solen. I skuggan och på högre höjd minskar avkastningen, men smaken på kaffe är mer komplex: till exempel i Etiopien eller Colombia, där träd planteras i bergen på en höjd av cirka 2 000 meter.

2. Uppsamling

200-300 bär växer på en gren av ett kaffeträd. För dubbla espressos från ett träd måste du samla cirka 50-60 kaffebär. Detta kan göras manuellt eller med specialmaskiner.

I de flesta länder plockas bär för hand, eftersom kaffeträd växer i branta sluttningar. Det finns två typer av manuell samling:

  • strippning - ta bort alla bär från grenen, även omogna.
  • plockning - endast mogna bär plockas. På grund av detta måste du samla frukt i flera omgångar när de mognar. Med denna metod tvingas jordbrukarna att betala mer till plockare eftersom det är en mer tidskrävande process.

Om bonden inte kan anställa plocktruckar på grund av brist på pengar, måste han och hans familj skörda.

Om kaffe odlas på platta plantager, som i Brasilien, skördas bären mekaniskt. Specialmaskiner skakar träden tills bären själva faller från dem. Nackdelen med denna metod är att omogna frukter faller tillsammans med mogna frukter.

3. Bearbetning

Efter att du har samlat bär måste du bearbeta dem så snabbt som möjligt så att de inte försämras.

En bonde kan göra på två sätt:

  • Sälj bär till bearbetningsstationer, för att han inte kan bearbeta dem själv. Till exempel gör bönder i Etiopien detta eftersom de inte har sina egna bearbetningsstationer. Om det finns en bearbetningsstation nära gården, säljer bonden bär på egen hand. Om stationen är långt borta säljer bonden bär genom mellanhänder.
  • Bearbeta bären själv. Då kan han arbeta direkt med exportören. Då får bonden inte bara en högre inkomst, utan påverkar också direkt kvaliteten på sitt kaffe.

4. Rensning

Efter bearbetning förbereds kaffet för utsändning. Detta görs av exportörer som säljer grönt spannmål till importörer. Exportörer kan vara jordbrukare själva, bearbetningsstationer eller förmedlingsföretag. Så här gör de:

  • Efter torkning av kaffebönorna (i solen och / eller i torkarna) blir pergamenthuden spräcklig och torr, så det är lätt att ta bort.
  • Sorterar efter storlek och kvalitet.

Sedan förpackas kaffet i korn-pro-påsar. Det är jutepåsar där polyeten är inneslutet. Det inre skiktet hjälper till att hålla kornet friskt och skyddar det från absorption av främmande lukt, medan toppen gör påsen hållbar.

5. Capping

Kornet som du gör espresso på är utvalt av en stor mängd kaffe.

Före försäljningen skickar exportörer kaffeprov till potentiella köpare. Potentiella köpare kan vara importörer eller rostare. Importföretag köper grönt spannmål och säljer det till rostningsföretag.

När exportören skickade spannmålen till provet inbjuder importörerna rostarna för att samla alla partierna under samma tak. Detta hjälper importörer att fatta ett köpbeslut.

6. Export

I produktionen av kaffe finns det olika alternativ för relationer. Ofta ställer de upp i en lång kedja: jordbrukare - bearbetningsstation - exportör - importör - rostare. Men ibland arbetar rostföretag med jordbrukare i ett direkt handelssystem. De betalar inte mellanhänder, utan ger pengar omedelbart till bonden.

Efter att import- och rostningsföretagen har provat och betalat för kaffe, skickar exportörer spannmål till dem.

Köpt grönt kaffe transporteras i jutepåsar på fartyg. Cirka 300 påsar placeras i en transportbehållare. Den genomsnittliga leveranstiden från en exportör till ett lager i Ryssland är cirka 2 månader.

7. Rostning

Korrekt rostning är ett viktigt steg på vägen mot kaffe.

Vid rostning sker ett stort antal kemiska reaktioner som utgör kaffens smakpotential. Rostning varar 8-14 minuter och innehåller flera steg: torkning, Maillard-reaktion, karamellisering och kornutveckling.

Men själva processen, även om den är snabb, är mycket komplex och ömtålig. Rostningsupplevelsen och dess utrustning påverkar i hög grad smaken på den espresso du köper.

8. Tillagning

Ett korrekt valt recept kommer att avslöja smakpotentialen hos spannmål. Detta är den viktigaste delen av kedjan - allt kaffe produceras för konsumenten. Den sista länken i den här kedjan är en kopp kaffe som kommer att lagas på ett kafé eller bryggas hemma.

Den valda metoden och receptet för att tillverka kaffe kan antingen avslöja kornets smakpotential eller inte. Det beror på baristas, eller dina kunskaper om du tillagar kaffet hemma. I det andra fallet, läs gärna rekommendationerna för att göra kaffe på olika sätt.

För att sammanfatta

De 18 gram som baristan använder för att tillverka en dubbel espresso är cirka 100–120 kaffebönor eller 50–60 kaffebär.

Bonden samlade noggrant dessa bär och rensade bort de ruttna och omogna från den allmänna massan. Bären bearbetades, torkades, transporterades och rostades. Och på kaféet plockade baristan upp ett recept för att förbereda en läcker dubbel espresso till dig.