Guide för att göra kaffe i turk

Guide för att göra kaffe i turk

. 1 min read

Turk, Cezva, Ibrik - olika namn för ett av de äldsta sätten att göra kaffe. Kaffe från turkarna är mycket tätt och starkt på grund av bristen på filtrering, ett stort antal små partiklar kaffe, beredningens varaktighet och hög temperatur. Vi berättar hur du brygger rätt.

Malning och dosering

Malningen för turkarna är den finaste. Kaffet ska kännas likt damm eller pulver. Det är därför Turk är den enda metoden där du kan använda en kaffekvarn.

Dosen kaffe beror på mängden av Turk. För att ta reda på doseringen måste du mäta hur mycket vatten som placeras i Turk innan halsen börjar smalna. Till exempel, om den påstådda volymen för din Turk är 200 ml, rekommenderar vi att du använder 150 ml vatten. Förhållandet mellan kaffe och vatten i Turk är 1:10. Det vill säga, för 150 ml vatten måste du ta 15 g kaffe.

Börja brygga

Häll först i malet kaffe till Turk. Häll sedan kallt vatten inuti den plats där halsen börjar smalna, så att det finns plats för att lyfta grädden och blandas väl. Sätt Turk på spisen.

Creme-höjning

När vattentemperaturen närmar sig kokningens ögonblick börjar Turk-cremen stiga. Vid denna tidpunkt måste du ta bort Turk från spisen och omedelbart hälla upp i kopparna. Den totala bryggningstiden bör vara 4-5 minuter.

Keramiska Turkar måste behandlas försiktigt: de är inerta när de värms upp, så du måste ta bort dem från spisen i förväg så att kaffet inte rinner bort.