Guide för kaffebryggare

Guide för kaffebryggare

. 1 min read

Funktionsprincipen för en kaffebryggare är mycket enkel: varmt vatten spills genom malt kaffe. På grund av dess bekvämlighet och förmågan att göra mycket kaffe åt gången anses denna metod vara en av de mest populära i världen. Vi anser att denna metod är den mest praktiska, och det finns skäl till det. Vi berättar hur du gör kaffe i en droppande kaffebryggare.

Malning och dosering

Malningen för den droppande kaffebryggaren är grov. Doseringen bestäms med hjälp av standardregeln på 60 gram per liter vatten. För att tillverka 500 ml kaffe behöver du till exempel 30 gram kaffe.

Vi rekommenderar inte att mäta kaffe med ögat, eftersom de minsta avvikelserna i proportionerna påverkar resultatet väsentligt. För att resultatet ska vara stabilt är det bäst att väga det på en balans i steg om 0,1 g före varje beredning.

Börja bryggningen

Först måste du hälla en liten mängd varmt vatten genom ett pappersfilter för att ta bort en eventuell smak av papper. Ju mindre volym bryggt kaffe, desto viktigare är detta steg. Om det är svårt att känna papperssmaken under beredningen av två liter kaffe, kommer du att märka det omedelbart när du bereder till exempel 500 ml av drycken.

Därefter hälls malt kaffe i filtret. Det fördelas jämnt över tratten så att extraheringen fortsätter korrekt.

Vissa droppkaffebryggare är utrustade med ett inbyggt nylonfilter. Det behöver inte vätas med varmt vatten, men bör tvättas ordentligt efter varje beredning.

Förvätning

Förvätning hjälper till att förbättra smaken på kaffe och gör resultaten mer stabila. Om din kaffemaskin har den här funktionen rekommenderar vi att du alltid använder den. Ju mindre mängd kaffe du brygger och ju färskare kaffe du har, desto större blir effekten av förvätning på smaksinnet.

Fördelen med en droppande kaffebryggare är att det går snabbt och enkelt.

Den totala tillagningstiden skiljer sig beroende på vattenvolymen. Som riktlinje kan du tänka 2,5 minuter för 250 ml vatten till 6 minuter för 2 liter vatten, från det ögonblick de första dropparna träffar det malda kaffet. Om vattnet spills för snabbt, eller för länge, kan det korrigeras genom malning.