Regler för att göra espresso

Regler för att göra espresso

. 1 min read

Klassisk espresso skiljer sig från andra typer av kaffe genom frånvaro av föroreningar: mjölk, grädde, alkohol, kryddor. Genom att lägga till dessa ingredienser i olika proportioner till espresso kan du få dussintals andra kaffedrycker.

Att välja Espresso Caffe

Den främsta fördelen med espresso är dess fulla smak och rik arom. Arabica har en underbar doft, så dessa bönor är de vanligaste i espresso blandningar. Men om du lagar espresso från bönor av någon sort, kommer aromen att vara mycket fattigare, "ensidig" än en blandning av olika sorter av arabica.

När du köper kaffe i bönor måste du vara uppmärksam på om det finns en folie ventil på paketet. Bara med sin närvaro behåller kaffe sin doft under hela utgångsdatumet.

I specialbutiker kan du göra en blandning själv, men det säljs vägt kaffe i papperspåsar. Sådant kaffe behåller arom inte längre än 2 veckor från inköpsdatumet.

När du köper malt kaffe i förpackningar är det viktigt att se till att det är tätt. När du har öppnat förpackningen är det bättre att inte lämna kaffet i en förpackning, utan häll det i en glasbehållare med ett slipat lock. Detsamma bör göras med överflödigt själv malt kaffe. Men efter 2-3 veckors lagring försvagas lukten av malt kaffe.

Den bästa aromen är espresso tillverkad av bönor, krossad direkt före beredningen av drinken. Även om det går några timmar mellan slipning av bönor och bryggning av kaffet kommer kaffet att ha tid att fukta och till och med slut ånga lite.

Malt kaffe med aromatiska tillsatser är inte lämpligt för framställning av espresso: det är omöjligt att förutsäga hur konstgjorda smaker kommer att bete sig i en espressokaffe.

Malning av espressokaffe

Det är viktigt att känna till reglerna:

  • om slipningen är för fin, blir ridningen som hälls i koppen kaffe nästan svart och små partiklar kan täppa till kaffemaskinens filter;
  • med grovslipning är espresso flytande och smaklös.

Det finns en speciell tunn slipning av espresso: mindre än genomsnittet, men större än tunn. Du kan dock också använda medelstort kaffe. Erfaren barista i vått väder råder att använda kaffe lite grövre slipning: ett sådant pulver absorberar fukt långsammare.