Mokabryggare

Mokabryggare

En mokabryggare kan vara antingen vanlig eller elektrisk. Den vanliga varianten placeras på spisen precis som en tekanna. Den elektriska däremot kräver elektricitet och behöver anslutas till ett eluttag.

Låt oss ta en titt på hur en mokabryggare fungerar. Behållaren i botten är fylld med vatten. Under upphettning förvandlas vattnet gradvis till ånga. Ångtrycket stiger och pressar kokande vatten uppåt och skjuter det genom filtret med malet kaffe. Vattnet är mättat med aromerna och smakerna från kaffet och tar sig genom en speciell slang till toppen av kaffemaskinen. Kaffet bryggs med andra ord av att vattenångan passerar genom ett filter fyllt med kaffe. Kaffet är klart när vattnet hamnat högst upp.

Hur man brygger kaffe med en mokabryggare

  1. Demontera kaffemaskinen genom att separera behållaren i botten, den övre behållaren och kaffefiltret.
  2. Häll kallt vatten i botten. Det är viktigt att veta hur mycket vatten som ska hällas i kaffemaskinen. Inspektera den nedre behållaren noggrant och hitta ett märke som anger önskad vattennivå.
  3. Häll kaffet i filtret. Filtret måste vara helt fyllt. Tryck inte ihop kaffet, då kan vattnet inte kan passera genom filtret. Använd endast kaffe som är medium malt.
  4. Ta bort överflödigt kaffe från filterkanten.
  5. Sätt på den övre behållaren.
  6. Slå på kaffebryggaren eller ställ den på en spis.
  7. Ta bort kaffebryggaren från spisen eller stäng av den när du hör ett karakteristiskt väsande.

Kaffet är klart!